2013/11/04

Tourist part. 1


Ajattelin listata muutamia suosikkijuttujani Poznanista (kamalan ajankohtaista, mutta silti), mitä reilun viikon aikana siellä olo aikana ehti muodostua! Ehkä joku voi hyödyntää näitä tulevalla Poznanin reissullaan (who knows?) tai ainakin saada innostuksen Puolan matkaan. 

Just wanted to list some of my favorite things here in Poznan. Maybe some finds them useful if they happen to travel in here someday (well who knows?) or at least could be inspired to book a trip to Poland!

Here we go!
Kaupungin tunnelma. Niinkuin jo aiemmin mainitsin, Poznan on yksi Puolan vanhimmista kaupungeista ja se (onneksi) näkyy kaupungin arkkitehtuurissa. Yllättäen vanha kaupunki muodostui omaksi suosikiksi ja sen alueella olevat vanhat rakennukset olivat todella hyvässä kunnossa ja esimerkiksi vanhan torin laitamilla olevissa rakennuksissa oli edelleen alkuperäiset maalaukset nähtävillä, hyvin entisöitynä tietenkin. Toki kaupungista löytyi myös "ihastuttavaa" uudisrakennusta ja hyvin nopeasti vanhasta kaupungista poistuessa alkoi maisema näyttää hyvinkin erilaiselta. Toki slummihenkiset alueet eivät ihastuttaneet, mutta tietyllä tapaa karut rakennukset vanhojen rakennuksien vieressä tai lähettyvillä tekivät kaupungin maisemasta entistä autenttisemman. 

The atmosphere. As I mentioned earlier, Poznan is one of the oldest cities in Poland and you can really see and feel that while taking a walk in the city streets. Suprise or not, the old town was easily my favorite part of the city and almost all the old buildings were in a really good condition. Of course city has a lot of new, not that pretty and well-kept buildings, but in my opinion these parts of the city just brings the right kind of roughness and contrast to make the whole feeling more interesting and authentic.




Ravintolat. Ihmettelen kerta toisensa jälkeen, miten paljon kivoja rafloja ulkomailta löytyy ja miten paljon muut maat ovat tietyllä tapaa Suomea edellä esim. ravintoloiden ja kahviloiden sisustuksen ja viehättävyyden suhteen, sillä siihen tunnutaan panostavan muissa maissa Suomea enemmän. Vai onko Suomessa vaan niin paljon ketjupaikkarafloja, että persoonallisemmat raflat ja kahvilat ovat enemmän tai vähemmän kiven alla? Mene ja tiedä. Takaisin aiheeseen; kivoja rafloja Poznanista löytyy paljon ja tähän asti kaikki paikat, jotka ovat näyttäneet kivoilta päällepäin ovat myös olleet hyviä niin ruuan kuin tunnelman, ja asiakaspalvelun puolesta.

 Sushin suhteen luotin yhtä kertaa lukuunottamatta Stary Browarista löytyvään Art Sushiin. Raflan lista oli laaja ja misokeitto, 8 kappaleen valikoima makeja, 2 nigiriä, vesi ja punkkulasi kustansivat n. 13e. Palataan hintapolitiikkaan myöhemmin!

Myöskin Stary Browarista ja vanhasta kaupungista löytyvä Weranda tarjosi italialaistyyppisiä ruokia ja paikan salaattivalikoima oli todella laaja. Muuten listalla oli ainoastaan muutama liha- tai kana-annos, joihin lisukkeet sai itse valita, lisukkeiden valikoimakin tosin oli hyvin laaja. Runsaan kokoinen salaatti ja vesi maksoivat yhteensä n. 8 euroa.

Restaurants. There were many many nice restaurants in Poznan. Mostly every place, that looked cosy by the first look, also were really good ones for what it comes to food, atmosphere and customer service. The cheap prices amazed me time after time and you could easily eat a good dish with a glass of wine and bottle water under or around 10 euros. Some of my favorite places are bolded on the finnish text.

Le Targ
Ravintoloista lemppareimmaksi muodostui Le Targ, jossa jälleen kerran ruoka oli naurettavan halpaa. Ruoka oli ranskalaistyyppistä ja ravintolan sisustus mielettömän kiva. Listalla oli jälkkäreiksi mm. ravintolan oman leipomon kakkuja ja piirakoita ja valikoima näitä maksoi vain 3,30e. Rafla tarjoaa myös aamupalaa ja listalta löytyi niin "mättöaamiaista" kuin terveellisiä vaihtoehtojakin, ja valikoimia pystyi yhdistelemään keskenään. Esim. täytetty munakas ja kreikkalainen jugurtti hunajan ja marjojen/hedelmien kera maksoi vain 5e, kaikkiin aamupalavaihtoehtoihin kuului myös lisäksi ravintolan oman leipomon leipävalikoima. Ravintolalla oli myös terassi, joka löytyi katetulta sisäpihalta. Terassia ympäröi valtava määrä viherkasveja ja kukkia ja varsinkin iltaisin terassi oli mielettömän tunnelmallinen!

Myös jo aiemmin mainittu, vanhasta kaupungista löytyvä meksikolainen on kokeilemisen arvoinen. Jos ei muuten, niin vähintään juustokakku-shown takia! Ruoka oli perushyvää meksikolaista ja huhujen mukaan mansikkamargaritat olivat listan parhaat-valikoima margaritojen suhteen oli hyvinkin laaja. Raflan terassi oli myös hyvin tunnelmallinen iltavalaistuksessa ja tietysti paikan lämminhenkinen tunnelma teki oman osansa viihtyvyydessä.


Kahviloissa luotin "tietysti" vanhaan, hyväksi todettuun Starbucksiin, joita ydinkeskustasta ainakin löytyi kaksi kappaletta. Koska itse nautin kahvini enimmäkseen Poznanissa take awayna, en muissa kahviloissa käynytkään, mutta mukavan näköisiä kahviloita näytti olevan myöskin runsaasti.


Ajanvietteet. Jo pelkästään kaupungin kaduilla kävelemiseen sai aikaa kulumaan helposti paljonkin, varsinkin jos pysähtyi ottamaan kuvaa jok'ikisesta ihastuttavasta rakennuksesta tai yksityiskohdasta. Itse liikuin kokoajan ilman karttaa ja kaupunki ei niin iso olekaan, ettäkö sille edes tarvetta olisi. Fiilistelijöille suosittelisin kuitenkin ehdottomasti varsinkin vanhassa kaupungissa vaeltelua, itse menin ja tulin esim. toriaukiolle joka kerta eri reittiä ja aina löytyi uutta materiaalia kuvattavaksi. Kaupungista löytyy myös ainakin muutama isompi puisto ihan ydinkeskustasta (muuhunhan en itse tutustunutkaan), jotka kesäaikaan olisi varmasti oiva paikka viettää aikaa vaikka piknikillä. 

Mitään turistinähtävyyksiä en tarkotuksenmukaisesti kiertänyt, loppujen lopuksi oli jopa hauskempaa kerta toisensa jälkeen huomata, että tunnisti vastaantulevan rakennuksen jo ennalta katsotuista kuvista. Näin ehkä matkan varrellakin vastaantulleista "merkityksettömistä" rakennuksista ja paikoista sai enemmän irti, kun määränpäähän pääsemiseen sijaan keskittyi vaan hengailemaan. Ainoa turistijuttu jonka varmaan tein oli sunnuntaina, kun menin vanhalle toriaukiolle katsomaan kaupungintalolla tapahtuvaa "nähtävyyttä". Joka ikinen päivä kello 12 kaupungintalon tornista luukun takaa ilmestyy kellon lyötyä kaksi vuohea, jotka "lyövät" sarvensa yhteen. Tapahtuma oli itseasiassa hauskempi kuin miltä se etukäteen kuulosti, ja kokonaisuudessaan kaikkine juhlallisine musiikkeineen se kesti noin viitisen minuuttia. Tornissa oli myös torven soittaja (bongatkaa alta kuvasta), joka kävi soittamassa tornin parvekkeen joka kulmalta samalla kun vuohet olivat esillä, on siinäkin hauska työ. :D Luulin olevani paikan päällä melkein yksin, mutta koko tori oli täyttynyt ihmisistä ja ilmeisesti turistikierroksiin kuului yhtenä osana vuohien näkeminen.

Leisure time. Have a walk in the old city, enjoy the architecture and forget your map on the hotel room. You can get so much more from the views when you are not heading somewhere or to some certain attraction. City has also at least few quite nice parks in the center that could be nice to hang out during the summer time while enjoying the picnic for instanse.

One tourist stuff that I made here, was on sunday when I went to see "a performance" in the old market square by City Hall. Every single day at 12 o clock sharp, two goat statues comes out from behind the doors from the City Hall tower and push eachothers by them horns. The whole "show" was much more fun that it sounds and the whole market square were crowded by people. With all the  festive music and trumpet playing- there was a guy playing trumpet during the goat performance(you can see him from the picture), he went from corner to corner to play the same tune,nice job that he has- the whole performance took around 5 minutes.

Kauppoja keskustasta löytyi paljon ja suurin osa niistä Stary Browarista. Kauppakeskuksessa oli mm. Sephora, Aldo, River Island, H&M, COS, Mango, H.E. by Mango, Bershka, Stradivarius, Zara ja Zara Home. Myös pian avattaan, n. 10 min kävelymatkan päässä kaupungista olevaan kauppakeskukseen taisi tulla kaikki edellä mainitut ja myös paljon muita, tietysti myös H&M Home!! Yleisesti ottaen hintataso esim. vaatteissa oli Suomeen verrattaen about sama, mutta valuuttakurssista johtuen mm. ketjukauppojen hinnoista sai tavaraa muutamilla euroilla halvemmalla kun zlotyt muunsi euroiksi ja vertasi "todelliseen" eurohintaan. Monissa kaupoissa kassalla kysyttiinkin, halusiko korttiostoksen maksaa zloteissa vai euroissa.

Most of the shops you can find from Stary Browar, and the mos well-known I listed above on the finnish text. Stary Browar is nice place to visit even you wouldn't do any shopping, the whole building is and old brewery and has come out really nicely as a shopping mall.






Muuta. Yleisesti ottaen kaupungissa puhuttiin englantia melkein joka paikassa ja asiakaspalvelu turistia kohtaan oli hyvää. Muita ulkomaalaisia tai englantia puhuvia en kaupungissa nähnyt ja kuullut varmaan kertaakaan ja ilmeisesti kaupunki onkin vielä melko tuntematon turistikohteena muille, kuin puolalaisille. Hintataso oli todella halpa niin ruokakaupoissa kuin rafloissakin, niinkuin monesti on jo käynyt ilmi joten varsinkin ruuan suhteen kaupungissa selviää halvalla. Yleisesti ottaen raflan kalleimmat annokset olivat 14e luokkaa, joten pääruuasta viinilasillisella selviäisi helposti alle kahdella kympillä, vaikka heittäytyisikin villiksi ja tilaisi paikan kalleimman annoksen.

All and all. You could get servive by english in almost every place and the customer service was good. I didn't see or heard hardly any other english-speaking tourists (wrong, actually one asian tourist bus came to the hotel on monday evening) and it seems that Poznan isn't that well known for others than for polish tourists. Prices were really really cheap, as I've mentioned earlier and usually the most expensive dishes at the restaurants did cost around 14e.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti