2013/10/17

DO WIDZENIA

On aika sanoa hyvästit Poznanille. Täällä vietetyt 8 päivää oli mielettömät ja en voi kun taas olla onnellisen hölmistynyt, miten mahtavia tyyppejä näillä reissuilla tapaa ja miten hyvin joidenkin kanssa klikkaa niin nopeasti, vaikka olisittekin vasta tutustuneet. Niinkuin jo aiemmistakin postauksista on käynyt ilmi, tykästyin Poznaniin ihan totaalisesti ja voin täysin suositella kaupunkia reissukohteeksi Puolaan matkaaville. Varmasti varteenotettava vaihtoehto esim. Varsovan, Gdanskin ja Krakovan rinnalla!

Muutamia reissun aikana tehtyjä huomioita Puolasta ja puolalaisista;

-puolalaiset rakastaa kaikkea, mikä on friteerattua, täytettyä ja kastikkeessa uitettua. Peruna on myös pop ja täällä on hyvinkin paljon ravintoloita, jotka valmistaa erilaisia ruokia pelkästään perunasta eri muodoissa.
Raksalla meillä oli firman puolesta ruoka, mikä oli ihan mahtava tutustumiskierros perinteiseen puolalaiseen ruokaan. Tarjolla oli mm. friteerattua possua, riisillä ja kasviksilla täytettyä kanaa, lehtikaaliin käärittyä lihaa ja riisiä ja lisukkeena joka ruualla oli aina perunamuusia kastikkeella. Puolalainen "salaatti" näytti olevan aina myös raastemuodossa, ehkä vieläpä etikan- tai kastikkeen kanssa tarjoiltuna.

-suolakurkku on hyvin yleinen "starter" rafloissa ja se tarjoillaan usein raejuustotilli-tyyppisen soseen kanssa. Reissun aikana kävikin ilmi, että puolalaiset olisivat keksineet suolakurkun, mene ja tiedä!

-vodka on perinteinen puolalainen juoma, ja tyypit myös väittivät, että sekin olisi lähtöjään Puolasta!

-on hyvinkin normaalia, että kaveriporukat käyvät kolmella-neljällä drinkillä keskellä työviikkoa. Myös ravintolat olivat täynnä varsinkin myöhäisempään ilta-aikaan, oli viikonpäivä mikä tahansa.

-juomakulttuuri on muutenkin hyvin avoin, ja on kuulemma hyvinkin yleistä, että bileissä on kavereilla juomana kokonainen vodkapullo tai useampi viini per nassu. Bileet kuulemma kestävät myös helposti seuraavan aamun aamuyhdeksään, ja univelat kuitataan seuraavassa elämässä. Toisaalta, olisi varmasti ollut myös mielenkiintoista kokea puolalaiset raksabileet näitä tarinoita kuultua, mutta ehkä ensi kerralla!

-purkan syöminen on kiellettyä raksa-aikana, koska purkan syöminen ei nyt vaan näytä kenestäkään kivalta.

-vaikka teet selväksi ettet puhu puolaa, saatetaan sen puhumista sitkeästi jatkaa. Puhuja saattaa myös koittaa korottaa ääntä ja artikuloida sanoja selvemmin toivoen kuulijan ehkä sitten ymmärtävän. Kun yhteyttä ei saada, saattaa puhuja jopa hermostua.

-säännöt, roolit ja hierarkia on hyvin selkeä ja jämpti. Mikäli siivojia on olemassa, ei omia roskia tarvitse nostaa lattialta tai oikeastaan tehdä mitään muutakaan yleisen siisteyden eteen. Kerran erehdyin pyyhkimään pölyjä ja hetken päästä luuttu tultiin ystävällisesti ottamaan pois kädestäni ja ilmoitettiin, että ei meidän tätä tarvitse tehdä, onhan meillä siivoojat paikalla.

-yleisesti ottaen puolalaiset ovat ystävällistä ja hyvällä tavalla "hullua" porukkaa. Kaikki otetaan vapaa-ajalla juttuun mukaan ja "Olemme tiimi"-ajatus on hyvin tärkeä, minkä takia esim. koko expansion-tiimi käytännössä asuu yhdessä.

Se siitä pohdiskelusta! Nyt pakkaan kaikki 23kg mukaani ja otan suunnaksi lentokentän. Lennän taas Varsovan kautta ja olen perillä Helsinki-Vantaalla kahdeksan aikoihin. Koska lentoni lähtee huomenna niin aikaisin (ja olen myös käytännössä koditon), vietän sen vajaan 9h lentokenttähotellissa, nice one! Lento Lontooseen lähtee aamukahdeksalta ja jatkuu sieltä Dallasin kautta New Orleansiin..!!!!

Nyt nautiskellaan kuitenkin Poznanin maisemista, viimeistä kertaa;

Ihanaa päivää, murmelit!

It is time to say goodbyes to Poznan. 8 days that I had here was great and again, I can only just be amazed how wonderful people you found from these trips and how well you can get along with people so fast, that you didn't even knew before. I also fell in love with the city and I can only recommend the city to everyone who is travelling to Poland, a great option to Varsaw, Gdansk and Krakow, I'm sure. 

 Now I'll pack my stuff (all 23kg) and take a cab to the airport. I'm flying throw Warsav and I'll be in Helsinki-Vantaa airport around eight. Cause my flight is leaving so early tomorrow, I'm staying in the airport hotel... That's what I call cosy! So tomorrow morning 8 am, I'm on my way to London and then through Dallas to New Orleans..!!!

Lets enjoy few photos of Poznan views, one last time;

Have a lovely day, honeys!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti